Vuurwerkmeldingen extreem hoger in Huizen

Het aantal meldingen bij het vuurwerkmeldpunt Huizen loopt op. De teller staat inmiddels op meer dan 400. De piek moet nog komen want die ligt meestal rond 31 december. De meldingen van overlast komen uit diverse woonwijken in Huizen. De Oostermeent en de Huizermaat springen eruit. Zondag werd een vuurwerkbom door de brievenbus van het wijkcentrum aan de Draaikom gegooid. De brievenbus werd compleet weggeblazen en er ontstond een gat in de muur.

In mijn pubertijd kocht ik via de achterbuurman vuurwerk. Later begreep ik dat hij het vuurwerk onder zijn bed had liggen. Levensgevaarlijk natuurlijk. In het nieuwe jaar zocht ik ook naar vuurwerk. Dan trok ik het lontje eruit en stak het opnieuw aan. Verder deed ik sterretjes in een plastic buis zodat er een behoorlijke rook ontstond. Voor mijn gevoel was het allemaal redelijk onschuldig. Ik deed dat omdat anderen in mijn straat het ook deden en voor de spanning, maar ook uit verveling. Gelukkig is er nooit iets misgegaan.

Het vuurwerkmeldpunt is alleen registratie plek en niet meer dan dat. Concreet weten we eigenlijk niet waarom jongeren vuurwerk overlast veroorzaken. Dat is mijn inziens essentieel, want alleen registeren is alleen leuk voor de statistieken. Indien het om verveling gaat, verzin dan iets voor de jongeren. Bijvoorbeeld vuurwerk onder begeleiding afsteken. Maak het legaal op een vaste plek. Ik zat vroeger bij een illegaal radio station. Tegenwoordig zijn er lokale omroepen. Er is nu geen reden meer om het illegaal te doen.

De ravage in de Draaikom door de vuurwerkbom (Foto: HuizerNieuws)

Het vuurwerkmeldpunt is een initiatief van CDA raadslid Ruben Woudsma. Hij denkt dat er dit jaar meer meldingen binnen komen omdat het meldpunt naamsbekendheid krijgt. Ook beginnen steeds meer mensen genoeg te krijgen van vroegtijdig afgestoken vuurwerk. Bijna 90 procent van de melders is voorstander van vuurwerkvrije zones. Verschillende melders geven aan dat ze een algeheel vuurwerkverbod willen met alleen een centrale vuurwerkshow in Huizen. Daar ben ik ook een voorstander van. De Oude Haven is bijvoorbeeld een prima locatie.

Het meldpunt blijft open tot 5 januari 2016. Het is te bereiken via https://rubenwoudsma.nl/vuurwerkmeldpunt-huizen/ .

Gilbert Vogt van Bijzonder Huizen blogt over de vuurwerkoverlast in Huizen. Hij is zelf jong geweest en heeft ook met vuurwerk gespeeld.