Vissen in de karpervijver te Huizen

Elke dag zie je mannen op brommertjes verschijnen die hun hengel uitgooien in de Baatvijver bij de Oude Haven.

Het wordt steeds drukker met sportvissers aan de Baatvijver, maar hoe komt dat nu eigenlijk? Kunnen de vissers niet in de Oude Haven hun hengeltje uitgooien? Maar wat blijkt, in de Baatvijver zit echt vis. De kans dat je daar aan het eind van de dag niets hebt gevangen is praktisch uitgesloten.

De karpers, want daar gaat het om, werden in 2014 en 2015 uitgezet aan de Bestevaer in Huizen, dat ligt tussen de Wolfskamer en de Oude Haven. De vissen zijn in de loop der jaren flink gegroeid. Dus als je er nu een aan de haak slaat is het soms een heel gevecht om ze binnen te halen. De vissen kunnen overigens alleen in deze vijver blijven. Het water naar de Oude Haven is onder de brug met gaas geblokkeerd.

Hengelsport
Het is voor veel mensen relatief eenvoudig om te vissen. Er zijn dan ook ruim 1,2 miljoen sportvissers en hengelaars in Nederland. Om te mogen vissen in de Nederlandse viswateren moet men volgens de Visserijwet in het bezit zijn van:

  • De VISpas - voor sportvissers aangesloten bij een hengelsportvereniging
  • De Kleine VISpas - voor de ongeorganiseerde hengelaar (vissen met één hengel in een beperkt aantal viswateren).

Het merendeel van de visbare wateren is in handen van visverenigingen. Om in visbare wateren te mogen hengelen, moet je lid zijn van die vereniging. In onze gemeente is dat de Hengelsportvereniging Naarden-Bussum. Leden van deze vereniging mogen ook kosteloos gebruik maken van de wateren van visverenigingen in de regio en andersom gelden deze afspraken ook.

In Huizen kunt u de (grote) VISpas kopen bij:

Faunaland Huizen

Holleblok 32

1273 EG Huizen

(035) 525 82 11