Frits Spits te gast bij Kunstcafé in Huizen

Hij is nu al een legende: Frits Spits, een onbetwiste icoon van de Nederlandse radio. Zijn kennis van muziek en vooral van het muzikale repertoire is boven elke twijfel verheven. Op woensdagavond 28 oktober is hij in De Boerderij te gast bij het Kunstcafé van de Stichting Kunst & Cultuur Huizen.

Doedelzakkenner en –speler Kees van Gils is een andere muziekspecialist. Hij komt dit curieuze instrument uit de doeken doen. Wie het afsluitende miniconcert voor zijn of haar rekening neemt staat nog niet vast.

Frits Spits blijft ondanks zijn pensioen een druk bezet mens. Onlangs haalde hij de pers omdat van zijn hand een spraakmakend boek is verschenen over het Nederlandse lied. Het kreeg de titel mee 'De Standaards Van Spits'. In het 400 pagina’s tellende boek vertelt hij waarom de negentig door hem geselecteerde Nederlandstalige liedjes behoren tot het beste uit ruim een halve eeuw Nederlandse muziek. Frits Spits begon zijn radiocarrière in 1973 bij de VARA.

Vele jaren, om precies te zijn van 1978 tot en met 1995, presenteerde hij De Avondspits en groeide hij uit tot één van de bekendste radiomakers in Nederland. Tegenwoordig presenteert Spits het programma De Taalstraat op NPO Radio 1 voor de KRO/NCRV. Zijn boek is voorzien van een voorwoord van Youp van ’t Hek. Spits vertelt er in over muziek, taal en inhoud, vaak voorzien van een miniportret van betreffende artiest en aangevuld met persoonlijke herinneringen.

Het boek gaat vergezeld van vier cd’s met liedjes van onder anderen Boudewijn de Groot, Drs. P, Herman van Veen, Ramses Shaffy, Liesbeth List, Robert Long, Freek de Jonge, Thé Lau, Daniël Lohues, Acda en de Munnik, Spinvis en Typhoon. In totaal bevatten de 4cd’s tachtig van de negentig door Spits in zijn boek besproken liedjes. Tijdens het Kunstcafé kan het boek worden aangeschaft en zal Frits Spits op verzoek de boeken signeren.

Kees van Gils wordt door veel Huizer muzikanten geprezen om zijn vakmanschap en enthousiasme voor de muziek. Hij drijft een kleine muziekwinkel aan de Koningin Wilhelminastraat. Van Gils heeft een brede kennis over vaak oude muziekinstrumenten zoals bijvoorbeeld de draailier en natuurlijk de doedelzak. Van Gils bouwt ook doedelzakken en harpen en repareert snaar- en blaasinstrumenten.

Tijdens het kunstcafé van 28 oktober zal Kees een presentatie geven over wat bepaalt of een rietinstrument een doedelzak is. De doedelzak is misschien wel het meest iconische instrument van de Europese volksmuziek. Van Ierland tot de Balkan en van Sicilië tot Zweden: elke landstreek kent zijn eigen variant van dit fascinerende instrument. Op volksmuziek evenementen is de doedelzak vaak te horen en de muzikanten komen uit alle windstreken. De zogenaamde ‘pipe bands’ bestaan uit leden die doorgaans ook van heinde en verre komen vanwege hun passie voor traditionele muziek en culturele aspecten. Het geluid van doedelzak al of niet in combinatie met snaar en blaasinstrumenten klinkt oer en ook verrassend toch heel nieuw, volks én hip. Kees van Gils zal onder andere zijn eigen instrumenten demonstreren en via beelden en geluidsfragmenten vele voorbeelden de revue laten passeren.

Kent Hanson, presentator bij Radio 6FM zal de avond presenteren. De muzikale afsluiting wordt verzorgd door jonge mensen die net afgestudeerd zijn aan het conservatorium in Amsterdam: Joelle & The Skylab, een Nederlandse band opgericht in 2013 door Joelle Goercharn. Ze schrijft Engelstalige popmuziek met invloeden uit soul, hiphop, gospel en jazz.

Het Kunstcafé in de Boerderij begint woensdag om 20.00 uur, zaal open met inloopmuziekje 19.30 uur, Toegang gratis, maar er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd in de kosten van de avond.

Bron: 6FM Foto van de dag: Frits Spits signeert in Huizen