4 mei Comité Huizen organiseert de dodenherdenking

Ieder jaar kiest het ‘Nationaal Comité 4 en 5 mei’ een thema dat de rode draad vormt voor de activiteiten op 4 en 5 mei. Voor 2017 is het jaarthema ‘Geef vrijheid door’. Het ‘4 mei Comité’ in Huizen organiseert de dodenherdenking volgens het jaarthema.

Het programma op 4 mei
Bloemlegging monument stadspark

Om 17.00 uur legt burgemeester Fons Hertog samen met de leden van 4 mei Comité bloemen neer bij het  monument aan de Randweg (Stadspark). Hier worden Huizer inwoners herdacht, die tijdens de oorlog werden gefusilleerd.

Herdenkingsdienst Kruiskerk
Van 19.00 uur tot 19.38 uur is de herdenkingsbijeenkomst  in de ‘Kruiskerk’ van Huizen (hoek Naarderstraat/Karel Doormanlaan). De Kruiskerk gaat open voor het publiek om 18.30 uur. Een muzikaal optreden wordt verzorgd door het Revival Koor uit Huizen.

Ook dit jaar krijgen weer drie (oorlogs)slachtoffers ‘een gezicht’. Dit jaar zijn dat:

Gerrit Jan Rebel, de 19-jarige bakkerszoon die voor Arbeitseinsatz in Duitsland ging werken. Zijn naam wordt in een brief in verband gebracht met het luisteren naar radio Oranje. Hij wordt opgepakt en komt in een strafkamp om het leven.

Henk Teeuwissen die graag dominee wilde worden, maar niet mocht van thuis. Hij gaat in dienst bij het KNIL en sneuvelt bij de aanval van de Japanners op Java.

Jakob Veerman, een 34-jarige reservist die, samen met 64 kameraden, in de eerste uren van de oorlog bij het bombardement op zijn kazerne in Scheveningen omkomt.

Om 19.38 uur verlaten de aanwezigen de Kruiskerk voor de officiële stille tocht naar het monument op het Prins Bernhardplein. De stoet wordt begeleid door twee trommelaars. De route loopt over de Naarderstraat naar het Prins Bernhardplein (monument).

Herdenking bij het monument
Bij aankomst bij het monument om 19.50 uur houdt burgemeester A. Ph. Hertog een toespraak. Om precies 20.00 uur wordt twee minuten stilte gehouden. Kort na deze stilte speelt een trompettist van muziekvereniging Prinses Irene ‘The Last Post’. Nadat muziekvereniging Prinses Irene twee coupletten van het Wilhelmus heeft gespeeld, volgt het oplezen van een gedicht en de namen van de gevallenen in Huizen en de officiële krans- en bloemlegging.

Adoptie herdenkingsmonument door de Eben-Haezer school
Dit jaar is het herdenkingsmonument geadopteerd door de Eben-Haezer school uit Huizen. Zij hebben het monument schoongemaakt en nieuwe plantjes geplant.

Verkeersmaatregelen
Op 4 mei worden de volgende wegen afgesloten met dranghekken, van 18.00 uur tot 21.00 uur:

Naarderstraat: tussen De Ruijterstraat en het Prins Bernhardplein

Ceintuurbaan: tussen het Prins Bernhardplein en de Arie de Waalstraat

Havenstraat: tussen Oranje Weeshuisstraat en het Prins Bernhardplein

Koningin Julianastraat: tussen Piet Heinstraat en het Prins Bernhardplein

Kerkstraat (parkeerplaatsen): tussen Keucheniusstraat en het Prins Bernhardplein

Na 19.15 uur tot 21.00 uur

Havenstraat: voorbij de kruising met de Oranje Weeshuisstraat

Kerkstraat: voorbij de kruising met de Keucheniusstraat.

Van 19.30 uur tot ongeveer 19.55 uur

Het kruispunt Naarderstraat/Crailoseweg/Karel Doormanlaan

Trompstraat: tussen Jacob van Heemskerkstraat en Naarderstraat

De Ruyterstraat: hoek Naarderstraat

Omdat de stille tocht loopt vanaf de Kruiskerk, wordt het kruispunt Naarderstaat/Karel Doormanlaan/Crailoseweg door de politie om 19.30 uur tijdelijk afgesloten voor alle verkeer. Zodra de stoet het kruispunt voorbij is, wordt het kruispunt vrijgegeven voor het verkeer. 

Bron: gemeente Huizen Foto's Gilbert Vogt Via Facebook